WEBSHOP BEZOEKEN
Entrepreneur_in_the_Spotlight_Marcel_Gillis_Refitech_Composite_in_serial_production

Ondernemer in de Spotlight: Marcel Gillis: “Composiet in seriematige productie”

Aan de Sluisweg in Waalwijk zit een bijzonder productiebedrijf. Refitech is namelijk gespecialiseerd in de seriematige vervaardiging van composiet-producten. Composiet is een kunststof dat sterk genoeg is om staal te vervangen. Refitech maakt hiervan onder meer onderdelen voor medische apparatuur, drones, machines en sandwichpanelen voor Air Cargo transportcontainers. Marcel Gillis is sinds 2021 volledig eigenaar. Zijn grootste doel: “Het seriematig leveren van betrouwbare technische oplossingen voor toepassingen waar andere materialen tekortschieten”.

Composiet

“Composiet is een vezelversterkte kunststof en kun je zien als een alternatief voor metaal en aluminium. Het is een samenstelling van 2 materialen, een hars matrix en een gevlochten koolstofvezel of glasvezel die in een mal wordt gevormd. Deze weefsels worden gelamineerd met een epoxy kunsthars, waarna het onderdeel wordt uitgehard door middel van warmte. Het lamineren is handwerk en dus tamelijk arbeidsintensief. Tijdens de productie dienen we namelijk rekening te houden met exact voorgeschreven specificaties, zoals de positie van de vezels en de wanddikte. Ten behoeve van de juiste finishing beschikt Refitech over zeer uiteenlopende nabewerkingsmethoden die je wellicht bekend voorkomen uit de metaalindustrie. Denk aan snijden, zagen, frezen, boren en schuren. Waar mogelijk hebben we dit geautomatiseerd door middel van een 5-assige cnc-machine.”

Specifieke eigenschappen

“Door de specifieke eigenschappen van composiet, zijn andere materialen vaak geen oplossing. Hoe lichter een product, hoe minder energie er nodig is om iets voort te bewegen. Omdat composiet zeer sterk en stijf is, maar veel lichter dan staal en aluminium, kom je het tegen in de autosport, wielersport, bij drones en in de machinebouw. Voor vervoer over rails en door de lucht maken we onder meer transportcontainers. Chemische resistentie, röntgendoorlatendheid en het voorkomen van materiaalmoeheid zijn andere redenen waarvoor composiet materialen worden gekozen in plaats van metalen. Bovendien kent onze productiemethode veel meer vormvrijheid dan je met metaal kunt bereiken. We maken dus ook producten die simpelweg niet op een andere manier tot stand gebracht kunnen worden.”

Kunststofbedrijven

“Na mijn hbo-studies Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde, werkte ik voor diverse kunststofbedrijven. Tijdens mijn stage bij BMW in München had ik de voordelen van kunststoffen ontdekt als modern, toekomstbestendig materiaal. Die kennis heb ik in de praktijk aangevuld via diverse functies in de kunststofproductie. Ondertussen bleef ik invulling zoeken voor mijn ambities als zelfstandig ondernemer. Die kans kwam via een headhunter die mij in 2011 in contact bracht met Refitech en de toenmalige eigenaar. Het klikte enorm en er was meteen vertrouwen. We deelden dezelfde focus: de ontwikkeling van composietproducten vergt een investering in tijd en kennis. Dus als we dit uitbouwen in combinatie met innoverende klanten met een seriematig behoefte, zorgen we voor een gezond blijvende groei van Refitech. Ontwerp en engineering doen we volledig in Waalwijk, waar we het aantal productgroepen inmiddels hebben uitgebreid met de vervaardiging van superlichtgewicht sandwichpanelen. De allergrootste series composietproducten maken we in onze eigen Chinese fabriek in lijn met de Europese werkmethoden en ISO normeringen. Om composiet ook bereikbaar te maken voor de kleinere series in onze focusmarkten, hebben we al 15 jaar een online carbonwebshop met gestandaardiseerde producten voor onder meer de machine- en apparatenbouw en voor toepassing in meetinstrumenten en de drone-industrie. We bieden verschillende standaardproducten, waaronder buizen, platen, profielen, koppelstukken en de lijm om deze te verbinden.”

Uitbreiding

“We komen stilaan ruimte tekort. Maar ook als Refitech uitbreidt, willen we in Waalwijk blijven, want onze medewerkers komen uit de regio. Er is heel veel kennis en ervaring in het team waarvoor geen enkele opleiding bestaat. Daar zijn we dus zuinig op. Omdat onze leveranciers en afnemers wereldwijd gevestigd zijn, is de logistieke ligging van Waalwijk ideaal. Vermoedelijk hakken we in 2024 de knoop door over de uitbreiding.”


Dit interview werd afgenomen door de heer Stefan Korthout, voor Frenky Buijks – van Gool van Parkmanagement Waalwijk en is deel van de series: “Ondernemer in de spotlight!”
Meer info: www.solarisparkmanagement.nl